diumenge, 29 de gener del 2012

Mossos i manifestacions

Entre els temes sobre els que vull escriure, avui ho faig sobre el recent acte subversiu dels Mossos d'esquadra, que manifestant-se contra les retallades del govern de la Generalitat han decidit deixar d'emplear el català en el seu ofici.

Com en l'anterior text (i de ben segur que en molts de futurs) posaré entremig les reaccions que he observat a les xarxes socials (facebook i twitter), un mitjà pel qual s'expressa gent ben diversa en tots els sentits i penso jo, digne de tenir en compte a l'hora de parlar de qualsevol tema en aquest bloc.
Així doncs, el que he observat generalment és un rebuig envers aquest cos policial amb l'argument que viola el dret dels ciutadans a ser atesos en català, la llengua de molta gent a Catalunya, jo inclòs.
Aquesta mesura també m'ofen a mi com a catalanoparlant habitual que sóc i també sóc conscient de l'escopinada que suposa a una llengua sense estat i de futur incert. Deixem tots aquests factors sociolingüístics de banda però.

El debat el trobo en què el sector indignat (valgui la generalització), que generalment fa el crit al cel per la decisió dels Mossos, també va violar al seu moment un fet tan senzill com el de no parlar català: obstruir vies de circulació públiques com la Gran Via de Barcelona, l'AP-7 i la línea de S2 dels FGC, un acte amb el patrimoni públic també com a escenari i que a diferència de la reacció dels Mossos, pot implicar conseqüències bastant més greus que no parlar una llengua.

No em poso a favor de cap dels dos sectors i tampoc entro en el debat de la legitimitat (el trobo innecesari), però està clar que els dos col·lectius necessiten trepitjar les llibertats de la resta de ciutadans, com tota manifestació ho necessita.
Així doncs, el que vinc a dir és que segons el meu parer, el sector indignat no admet aquesta faceta de les manifestacions quan se'n veu afectat (tot i que es manifesten en contra de les retallades del govern com també ho fan els Mossos), cosa que em suggereix un interès per part seva tan despullat i gens innocent com tots els dels col·lectius d'aquesta societat.

Finalment, també diria que val la pena tenir en compte que tenint 5,3 milions d'aturats (menys segons Artur Mas), no podem esperar manifestacions calmoses properament.


Raimon Salas, 26 - I - 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada