dimarts, 19 de juny del 2012

Transaccions transsilvanes

ARNAU MUNIESA 


Nosferatu és el nom de l'adaptació que Friedrich Wilhem Murnau va fer a la gran pantalla de la novel·la Dracula, de Bram Stoker. Nosferatu, estrenada l'any 1922, és una mostra de la bellesa del cinema mut i de terror de l'expressionisme alemany. Cada escena, cada pla, estan rodats de forma curosa i artística de la mà d'Albin Grau, que va potenciar la sinistralitat dels ambients i els personatges dotant-los d'una gran personalitat.

Però com sempre que algú culmina un projecte amb èxits i beneficis i, en aquest cas, a més, contribuint al patrimoni cultural humà; la frustració de terceres persones fracassades i envejoses va fer trontollar els resultats de l'excel·lent treball de Murnau i el seu equip. Va ser la vídua d'Stoker, que en veure que els productors de la pel·lícula no pagaven ni un ral per adquirir els drets d'autor que havia heretat del seu difunt marit -fet pel qual tant el títol de la pel·lícula com el nom dels personatges van ser modificats respecte la novel·la-, va decidir imposar una demanda i va aconseguir una ordre de destrucció de totes les còpies del film.

Per sort, l'excel·lent tasca de restauració de les cintes que aquesta repugnant inquisició no va aconseguir destruir han fet arribar Nosferatu als nostres dies i em permetran establir exemples per exposar el tema del que em decideixo a tractar. Si a Godó o els interessos transsilvans parlava de la conxorxa entre el GrupoGodó i CiU (i en extensió, el govern), avui detallaré l'entramat del tracte de favor entre el mateix govern d’Artur Mas i la concessionària Abertis. Com a mínim, fins on les meves humils percepcions em permetin arribar.

Pels qui no el coneguin, el president del grup Abertis –grup que ens cobra la major part dels peatges de les autopistes catalanes– és Salvador Alemany, qui curiosament és també el cap del consell assessor del President de la Generalitat. El president a l’hora de repartir les conselleries i abans d’oferir la cartera d’economia a Andreu Mas-Colell va tantejar el propi Alemany, però s’hi va negar. I el per què d’aquesta negativa és ben senzill: com a cap del consell assessor del President, Alemany era conscient que podia influir igual o més que des d’una conselleria sense, a més, haver de ser el blanc de totes les mirades. I és que, com tot personatge transsilvà, prefereix estar a l’ombra.

L’autèntic càncer que hi ha avui dia a Catalunya és la corrupció, entesa com a tràfic il·legal d’influències, poder i diners, molts diners. L'amor entre CiU i Abertis no és cosa d'ara, ve de lluny. El grup concessionari, com a empresa privada, és lliure de finançar amb el seu capital el partit que vulgui. Però si el partit, en aquest cas CiU, rep un finançament  de 150.000 euros a canvi d'una prorrogació dels peatges no estem parlant de donatiu, estem parlant de suborn. Quan, mitjançant la difusió de les xarxes socials, es va posar en marxa el moviment #novullpagar, Felip Puig va manifestar en unes declaracions que el govern s'hi sentia proper. Però no es va trigar ni un mes en amenaçar amb multes de 100 euros a tots aquells qui havien marxat d'un peatge sense pagar i als qui tenien intenció de fer-ho. Una multa fruit d'una més que rigorosa interpretació de l'article 153 del codi de circulació.
Fotograma de la pel·lícula  Nosferatu (1922)
A tall informatiu vull fer constar que Abertis pertany en un 31% a la Caixa, entitat financera vicepresidida pel vell amic Javier de Godó i Valls, Conde de Godó. Si a tots aquests ingredients afegim que alguns excàrrecs de CiU, com Miquel Roca i Junyent, formen part de la direcció de la concessionària, ja tenim el pastís llest per servir i repartir-ne els talls. No cal pensar malament, només pensar.

L'últim capítol va tenir lloc quan el govern de la Generalitat, entonant el ja típic no-hi-ha-diners, va anunciar que privatitzaria TABASA, empresa pública gestora d'infraestructures com, per exemple, el túnel del Cadí. El procés es faria mitjançant una subhasta, en la qual Abertis s'ha col·locat en posició preferent. I això em recorda a una de les primeres escenes de Nosferatu, quan el grotesc senyor Knock, propietari d’una firma immobiliària, envia el protagonista al castell del Comte per tancar una transacció de deu finques. “Només us costarà una mica de sang”. És evident que quan li diu què ha de fer, sap perfectament on l’està enviant i quines conseqüències tindrà. I quan Salvador Alemany, amb una mà li diu al President Mas que privatitzi TABASA, sap perfectament que serà ell amb l’altra mà, la d’Abertis, qui la comprarà.

Evidentment CiU mai parlarà d'aquestes transaccions subterrànies en veu alta. S’amagaran al cau i quan surtin per fer un míting s’enarboraran en la senyera i la dignitat de Catalunya per enganyar els seus votants amb la patuleia del xoc de trens i la transició nacional. És fum. Fum per tapar el què realment voten al Parlament i al costat de qui ho voten.

No creieu que la culpa que els catalans paguem peatges és a Madrid, no cal mirar tant lluny. CiU és qui va concedir i prorrogar els peatges a Abertis a canvi de finançament, i Abertis és de la Caixa. Tots ells amb accent català. Aneu, doncs, amb compte: són sinistres i nocius, i posant alls al capçal del llit no en tindreu prou, perquè a vosaltres no us costarà la sang, el que us volen fotre és la cartera.

Material d'interès:
Nosferatu (1922)

2 comentaris:

  1. Serà possible aturar el tema de TABASA?
    Tindran la barra de fer-ho a llum pública? o ho faran a nivell púbic?
    No crec que coli un nou conveni com els que han estat fent fins ara. Sap greu dir-ho, però en Franco (AIS) els feia millors. TE COLLONS LA COSA!!

    ResponElimina
  2. El que heu de saber, és que TABASA en cas que s'hagués de "comprar" per així dir-ho, no ho farà Abertis directament, ja que seria una manera massa extravagant de dir: "Hola, gràcies per deixar-me podrir el teu país".
    Simplement crearan varies personalitats jurídiques, o n'utilitzaran de ja existents com si fossin "persones de palla" de manera que les personalitats jurídiques (és a dir, una empresa amb plena capacitat d'obrar) compraran TABASA, i després traspassaran els diners cap Abertis, ja sigui mitjançant subvencions -que és una manera de no pagar impostos d'uns diners que passes de blanc a negre, com així estableix el reglament jurídic-economic de l'estat espanyol- o directament per algun altre tipus de "trafullada" per continuar podrint els Catalans.
    Personalment opino que el problema no és la corrupció del nostre govern, sinó que el parlament no exigeix una legislació a favor dels Catalans. No és el govern només, sinó la política del nostre país, que serà petit, però ningú ens treu que sigui NOSTRE! Per això; crec que s'hauria de pujar el sou a aquests polítics, ja que gràcies a la seva ineptitud cada dia hi ha un independentista més, i la política té por del poble, per això diuen mentides.
    Espero que la societat reaccioni.

    Regi

    ResponElimina